Jemnitz János
(Bp., 1930. november 27. - 2014. július 20.)

Képzettség, tudományos fokozatok: ELTE (1949-1953), a történettudomány kandidátusa (1964), doktora (1974).

Szakmai pálya: technikumban tanít (1953-1954), múzeumban dolgozik (1954-56), az MTA Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa, majd tanácsadója (1958-).

Kutatási terület: a magyar és nemzetközi munkásmozgalom története. Forráskiadványok, szövegkiadások és eredeti történeti munkák egyaránt fűződnek nevéhez.

Közéleti tisztségek: a Magyar-Orosz Történész Vegyesbizottság tagja, a Magyar-Osztrák Munkásmozgalom-történeti Albizottság elnöke, a Károlyi Mihály Társaság alelnöke

Díjak, kitüntetések: MSzOSZ-díj (1990), Lukács György-díj (2008).

Főbb művei: Az 1926. évi angol általános sztrájk (1961), A háború veszélye és a II. Internacionálé (1966), Tom Mann, Jean Jaures (1970), A nemzetközi munkásmozgalom az első világháború éveiben (1975), Szerette az igazságot. Károlyi Mihály élete (Litván Györggyel, 1979), Fordulat a világháború történetében és a nemzetközi munkásmozgalomban (1983), Május elseje születése (1986), Karl Kautsky und die Sozialdemokratie Südosteuropas 1893-1938 (társszerző, 1986), München 1938 (társszerző, 1988), A II. Internacionálé kongresszusi jegyzőkönyvei (1989), Léon Blum (1993), James Keir Hardie (2007). Szerkesztőtársakkal együtt válogatást készített a Szocializmus c. folyóirat 1906 és 1938 közötti publikációból, Rónai Zoltán, Faragó László írásaiból, a Justus Pál munkásságával foglalkozó 2005-ös emlékkonferencia előadásaiból stb. 1974 óta egyik szerkesztője A nemzetközi munkásmozgalom történetéből című Évkönyvnek.