Gábor György

(Bp., 1954. február 6.)
Filozófus és vallástörténész

Képzettség, tudományos fokozatok: ELTE BTK: filozófia, esztétika valamint magyar nyelv és irodalom szak (1979), a vallástudomány doktora (2005), habilitált doktor (2008)

Szakmai pálya: a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Kutatóintézetének tudományos munkatársa (1979-től), majd főmunkatársa (2005-től), a Miniszterelnöki Hivatal és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma egyház- és valláspolitikai tanácsadója (2003-2006); egyetemi oktató: ELTE BTK filozófia tanszék (1979-1982), BME filozófia tanszék (1979-1988), Miskolci Bölcsész Egyesület judaisztika tanszék (1991-1992), ELTE BTK kultúrantropológia tanszék (1998-2000), Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem művelődéstörténeti tanszék adjunktus (1998-2004), docens (2004-től), egyetemi tanár (2009-től), a SZTE vallástudományi tanszék (2001-2004), Wesley János Lelkészképző Főiskola (2000-től).

Kutatási terület: az i.e. II.-i.sz. V. század zsidó vallásbölcseleti gondolkodása, valamint a kibontakozó judaizmus történelemszemlélete, az első öt-hat évszázad keresztény filozófiája, a latin és görög patrisztika, illetve a kor zsidó és keresztény világképének teológiai kapcsolatai, továbbá napjaink valláspolitikája.

Közéleti tisztségek: a Café Bábel alapító-szerkesztője (1990-től), a Beszélő szerkesztője (1993-1995), a Balkon szerkesztője, (1995-1997), a Világosság szerkesztője (1996-2003), a Mórija-könyvek sorozat szerkesztője (1999-2003), a Saeculum c. könyvsorozat szerkesztője (2004-től), tagja a Magyar Filozófiai Társaságnak (1989-től), a Magyar Hebraisztikai Társaságnak (2002-től), a Yahalom Zsidó Művelődéstörténeti Kutatócsoportnak (1996-2000), a Global Trends Politikai és Civilizációs Kutatások Központjának (2007-től), valamint a Lukács György Alapítvány kuratóriumának (2007-től).

Díjak, kitüntetések: Scheiber Sándor-díj (2002)

Főbb művei: A bizonyság két táblája. Beszélgetések a Tízparancsolatról (1995) [szerk., társszerző]; A bárka és utasai. Zsidóság és kereszténység, történelem és emlékezet (1996); A szentély és a vadak. Az emlékezés technikái. Zsidó vallástörténeti tanulmányok (2000); Szinaj és Jabne. Zsidó emlékezet a történelmen "innen" és "túl" (2005), Abszolút tenger. Tanulmányok, esszék, kritikák (2006); Szabad egyház szabad államban. Vallás- és egyházpolitikai esszék, publicisztikák[társszerző Buda Péterrel] (2006); Az idő nélküli hely. Vallásfilozófiai és valláströténeti tanulmányok (2008); A politika szolgálólánya. Valláspolitikai írások [társszerző Buda Péter] (2009); A diadalíven innen és túl. Pogány, zsidó és keresztény narratívák - a "hetvenes" háború emlékezete (2009); Múltba zárt jelen, avagy a történelem hermeneutikája (2016). Számos további tanulmány, esszé és cikk szerzője.