Z. Karvalics László

(Zalaegerszeg, 1961. december 23.)
Történész, információtudományi kutató.

Képzettség, tudományos fokozatok: ELTE BTK magyar irodalom-történelem szak (1981-1986), a történettudomány kandidátusa (1995), habilitált doktor (2005).

Szakmai pálya: Aspiráns, gimnáziumi tanár (1986-1989), a Budapesti Műszaki Egyetem oktatója (1988-tól), docense (1996-tól), az Információs Társadalom és Trendkutató Központ igazgatója (1998-2005), a BME GTK Információ- és Tudásmenedzsment Tanszékének vezetője (2005-2007). A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán a Könyvtártudományi Tanszék vezetője (2011-ig). Az Információs Társadalom c. folyóirat alapító főszerkesztője (2001-2005), az Információs társadalom klasszikusai, az Információtörténelem és az Információ és társadalom c. sorozatok szerkesztoje.

Kutatási terület: A II. világháború utáni magyar történelem, elsősorban művelődés- és sajtótörténet, információtörténet, az információs társadalom vizsgálata, információ-és tudásmenedzsment, információpolitika.

Közéleti tisztségek: A Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács tagja, a Lukács György Alapítvány kuratóriumának tagja (2002-től).

Főbb művei: Információs társadalom (1995), Malajzia. Út az információs társadalomba (Veszelka T.-sal, 1997), Fogpiszkáló a hálózaton. Írások az Internetről (2000), Az információs társadalom keresése (2002), Információ, társadalom, történelem (2003), Bevezetés az információtörténelembe (2004), Az MTI története 1945-1948 (Andreidesz Gáborral, 2006), Társadalmi informatika I. (Juhász Lillával, 2008), Úton a digitális kori kormányzás felé (2008),  Information Society Dimensions (2009), Egy értelmiségi szervezet hétköznapjaiból. A TIT születése és első évei 1953-1964 (2010), Kettős kürtőhatás. Modell és cselekvési program egy tudás-központú foglalkoztatás-növeléshez (2011). Gyűjteményes kiadványok szerkesztője, egyes írásai idegen nyelveken is megjelentek.